De VOC viert met alle cavalerieofficieren (zonder partner) op 17 oktober 2009 haar 75e verjaardag. Dit unieke galadiner brengt niet alleen een deel van de cavalerie bijeen, zoals bijvoorbeeld bij diners van het regiment, de Cavalerieschool, Kilacadmon en de SROC, maar de gehele cavalerie. We verwachten dan ook cavaleristen variërend van de jonge cadet tot de oude dienstplichtige die nog te paard is opgeleid. Als speciale gast is de Commandant der Strijdkrachten, generaal P.J.M. van Uhm uitgenodigd. Kortom, een evenement om bij te zijn.
Bekendheid geven aan deze viering is onze grootste zorg. Vaak is men nog niet op de hoogte. U kunt persoonlijk invloed hebben op de opkomst door uw cavalerievrienden in uw e-mailbestand actief te benaderen om met u op 17 oktober acte de presence te geven.
De festiviteit vindt plaats in kasteel Maurick bij ’s-Hertogenbosch (i.t.t. tot eerdere berichten over Fort Voordorp). De ontvangst is vanaf 18.00 uur en de opening van de avond om 19.00 uur. Het buffetdiner vangt om 19.30 aan. Het tenue is gekleed tenue c.q. smoking. De kosten bedragen € 65,-
R.s.v.p. voor 1 oktober 2009 aan ritm b.d. G.H.T. Snellen, Acaciastraat 4, 4921 MA Made, bij voorkeur per e-mail ledenadministratie@voc-cavalerie.nl en door overmaking van de verschuldigde kosten op rekeningnummer 91.36.91.186 tnv G.H.T. Snellen te Made. Dit bedrag dient vóór 1 oktober 2009 te zijn overgemaakt. Op de website (www.voc-cavalerie.nl) zullen de inschrijvers worden vermeld.
Hieronder kort de geschiedenis van het kasteel dat uitgebreider staat beschreven op hun eigen website: www.maurick.nl.
Het begon met een verhoogd eiland gelegen tegenover de haven van Vught. De heren van Vught bouwden hun huis met het hout uit de bossen rond het eiland. Pas na 1300 is er sprake van een “bergh, daer een huys op staet”. Het waren Jan Liescap en zijn zoon Gijsbrecht die begonnen met de bouw van een stenen toren en een woning. Ze behoorden tot de aanzienlijkste families van Den Bosch en bezaten meerdere “stenen huysen” in de stad. Katherina van Aelst, een nicht van Gijsbrecht, erfde in 1400 het kasteel. Zij is het die het kasteel de naam gegeven heeft die het nu nog draagt: kasteel Maurick. Het wapen van Maurick staat nu nog op de paal langs de dijk van Maurick tegenover de poortwachterwoning. In 1475 koopt ridder Goossen Heyn het kasteel. Met deze nieuwe bewoner begint een periode van ruim 200 jaar van grote bloei. Goossen Heyn behoorde tot een van de belangrijkste geslachten uit de Noord-Brabantse bovenlaag. Hertog Karel de Stoute benoemde hem tot rentmeester van de staten van Brabant voor het kwartier Den Bosch en tot hoogschout van de stad en de Meierij. De grote, rode zespuntige ster op het zilveren veld het wapen van Heyn’s prijkt nu nog op de voorgevel van het kasteel. Het kasteel wordt toegeëigend door Prins Maurits tijdens de beide korte belegeringen van Den Bosch in 1601 en 1602. Bij de belegering in 1629 vordert Prins Frederick Hendrik het kasteel als zijn hoofdkwartier. Op 1 augustus 1680 wordt kasteel Maurick op last van de Staten van Brabant publiek verkocht. De nieuwe eigenaar werd Jaqueline Brouart, Het wapen Beresteyn-Brouart is nog te zien op de toog boven de oude ingang in de toren op de binnenplaats. De Beresteyns hebben 200 jaar onafgebroken in kasteel Maurick gewoond. De laatste Beresteyn welke op kasteel Maurick gewoond heeft was ook een jonkheer Gijsbrecht. Hij werd in 1880 naast zijn jong overleden kinderen bijgezet in de grafkelder, gelegen in het bos van Maurick. De overige kinderen hadden geen belangstelling voor het kasteel en in 1884 wordt het geveild. Augustines van Lanschot, koopman en bankier kocht het lege kasteel. Ook Zijn zoon August, was burgemeester van Vught en gebruikte het kasteel tevens als gemeentehuis.