Oefenen op Duitse tanks

bron: TROUW; George Marlet − 14/01/12, 07:23

Nederlandse militairen op Duitse tanks: zo ver kan de militaire samenwerking binnen afzienbare tijd gaan.

De commandant landstrijdkrachten, generaal Mart de Kruif, ziet het integreren van Nederlandse en Duitse eenheden als een reële mogelijkheid. De landmacht moet vanwege de bezuinigingen op Defensie zijn tanks afstoten, maar het is volgens De Kruif noodzakelijk dat Nederlandse militairen met tanks blijven werken. Met de Bundeswehr wordt al gesproken over het inzetten van Duitse tanks bij Nederlandse oefeningen, zodat in elk geval commandanten daar ervaring mee kunnen opdoen. Eén stap verder en Nederlandse militairen besturen en bedienen de Duitse tanks zelf. “Militair gezien zijn de grenzen van onze samenwerking nog niet bereikt”, zegt De Kruif.

Het afstoten van de laatste zestig Leopard-tanks is een gevoelig verlies voor de landmacht, die afscheid moest nemen van zijn zwaarste wapen. Die beslissing is op puur financiële gronden genomen. Tanks zijn volgens De Kruif nog steeds onmisbaar, ook bij missies in het buitenland. “Je hebt het effect van een tank (vuurkracht, mobiliteit en bepantsering) nodig om op de grond elke tegenstander te kunnen domineren.”

Grootschalige inzet van tanks is in de huidige verhoudingen binnen Europa niet waarschijnlijk. De landmacht beschikte op het hoogtepunt van de Koude Oorlog over bijna duizend tanks. Zou zich een aanval vanuit het oosten voordoen, dan moesten deze tanks op de Noord-Duitse laagvlakte een ‘vertragend gevecht’ kunnen voeren totdat versterkingen uit de VS ter plaatse waren.

Voor kleinschaliger operaties gebruiken militairen nog altijd graag tanks. Generaal De Kruif was in 2009 en 2010 commandant van de Navo-troepenmacht Isaf in het zuiden van Afghanistan. Daar beschikte hij over tanks van Canada en Denemarken die ‘zeer nuttig’ bleken als ondersteuning van infanterie-eenheden.

Het integreren van Nederlandse en Duitse eenheden past binnen de bestaande goede betrekkingen met Duitsland. Nederland en Duitsland werken op stafniveau al ruim vijftien jaar samen in het Duits-Nederlandse legerkorps. Voor de huidige politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz levert de Duitse Bundeswehr de ‘force protection’ die in geval van nood Nederlandse militairen en politietrainers te hulp kan komen. Generaal De Kruif overlegt begin volgende maand met zijn Duitse collega over het opzetten van een gezamenlijke opleiding voor parachutisten. “Dat is een eerste stap op het gebied van integratie. Mogelijk gaan we verder”, aldus De Kruif.

Geef een reactie