Cavaleriemuseum: schaalmodellen en modelfiguren

Cavaleriemuseum, BHK, Amersfoort

“Waar laten we het allemaal”

Een  terugkerende gedachte in menig museum; zo ook in het Cavaleriemuseum. Het Landsverk-gebouw bijvoorbeeld herbergt een grote collectie historische tanks en pantserwagens;  er kan niks meer bij. Toch is die collectie, hoe mooi ook, niet compleet. Meerdere voertuigen staan elders in opslag. Oud-cavaleristen vragen vaak: waar staat mijn mortierdrager, waar is mijn YPR, waar is de Leopard 2A6?

Hetzelfde geldt voor historische Cavalerie-uniformen, met name  voor  tenuen uit vroeger tijden, toen de  bont gekleurde uniformen een essentieel  communicatiemiddel waren. Het museum beschikt weliswaar over een unieke collectie historische uniformen, maar ook die is niet compleet.

Op meerdere plaatsen In het museum bevinden zich daarom vitrines met schaalmodellen/miniaturen van zowel voertuigen als uniformen. Op de begane grond van het Jorisgebouw bevindt zich (naast de koffiehoek) een vitrine met tank-modellen, die de ontwikkeling  van de tank van 1916 tot de huidige tijd tonen. Op de 1e verdieping (tegenover de trap) bevindt zich een vitrine waarin een groot aantal figuren in historische cavalerie-uniformen te zien zijn, voorzien van naambordjes van de betreffende eenheden. Op de 2e verdieping bevinden zich meerdere vitrines met een groot aantal modellen van tanks en pantserwagens. Een bijzonder exemplaar is het schaalmodel van de tank (schaal 1 : 10), waaraan de bouwer 11 jaar aan heeft gewerkt. Alle onderdelen heeft hij aan de hand van de fabriekstekeningen zelf gemaakt/gegoten van messing.

Bouwers van schaalmodellen van voertuigen hebben tegenwoordig een ruime keuze aan bouwdozen van alles wat rijdt, vaart of vliegt. Maar er zijn ook bouwers die hun modellen liever zelf bouwen van ”scrap” (= schroot). Veelal ware kunststukjes van creativiteit, technisch vernuft en vakmanschap, zoals onlangs  uitgebreid getoond werd op onze Vriendendag  door de RC Armour Group Holland. Levensechte schaalmodellen waarmee ze rijden, toren draaien en tegelijkertijd motor- en schietgeluiden kunnen laten horen.

Voor musea zijn schaalmodellen en modelfiguren een belangrijke manier om hun collectie aan te vullen. Voor de makers is het echter nog veel meer: het is een geliefde manier van creatieve en  ambachtelijke vrijetijdsbesteding, zowel thuis als in clubverband; niet leeftijdsgebonden en voor iedere beurs beschikbaar. Maar ook bij sommige productieve bouwers ontstaat wel eens een ruimteprobleem…..

Graag tot ziens in het Cavaleriemuseum. Onze rondleiders  tonen u graag onze bijzondere collectie.

Oh ja, we hebben veel plannen en er is altijd wat te doen. Wellicht wilt u ons daarmee helpen? Wij leggen u dat graag uit.

Rutger Murk

Educatief medewerker/rondleider

Voor openingstijden en overige informatie, zie https://cavaleriemuseum.nl

Bij gevoegde foto: schaalmodel Boxer op het voordek van de Leopard 2A4

Geef een reactie