Door maj Remco van Ingen
Op 12 december j.l. is het alweer voor de vijfde keer dat het VOC-symposium is gehouden. Dit keer was als locatie gekozen voor de aula van de KMA te Breda met het voordeel dat diezelfde avond het Kilacadmondiner werd georganiseerd (zie blz. 27).
Het thema van deze dag was: “de rol van de cavalerie tijdens Counter Insurgency Operations”, ook wel afgekort met COIN. Hiermee wilde de het bestuur een actuele en vakinhoudelijke dag, waarbij een zo breed mogelijk deel van de aanwezige leden bediend werd.
Na een ontvangst op de Grote Zaal van het Kasteel, werd iedereen verzocht zich naar de aula te begeven, alwaar de voorzitter van de VOC – net teruggekeerd van een missie in Afghanistan – het symposium opende. Na de opening en een paar korte mededelingen was het woord aan de eerste spreker. Lkol b.d. Hoevenaars ging in zijn presentatie in op het optreden van de cavalerie in Nederlands-Indië. Overste Hoevenaars behandelde eerst de ontwikkeling van het tankwapen vanaf de Eerste Wereldoorlog. Vervolgens zoomde hij in op het opreden van de toenmalige tegenstander in Nederlands-Indië. De overste sloot af met de lessen die daar voor de Cavaleristen uit te trekken waren. Met deze presentatie schiep de eerste spreker een historisch perspectief voor het vervolg van de dag.
Commandant van 103 ISTAR Bataljon Lkol De Jong nam als tweede spreker het stokje over. In zijn presentatie behandelde hij de rol van ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance) bij het optreden tegen irreguliere strijdgroepen. In zijn dertig minuten durende voordracht ging hij in op de complexe aard van de operatie en de rol die inlichtingen darbij spelen. Hij sloot af door in te gaan op de wijze waarop Task Force Uruzgan gesteund wordt door 103 ISTAR Bataljon. Na het beantwoorden van enkele vragen was het tijd geworden voor de broodjeslunch in de Grote Zaal van het Kasteel.
Het vervolg van het programma na de lunch was iets aangepast wegens een uitloop van het ochtendprogramma. Hierdoor was het mogelijk om toch aandacht te besteden aan de overige delen van het geplande programma. Het eerste onderdeel na de pauze was een Tactical Decision Game (TDG) gebaseerd op een scenario zoals uitgevoerd door Deense ISAF-troepen in de provincie Helmand. Verdeeld over een zestal syndicaten probeerde de deelnemers een tactische oplossing te verzinnen voor het voorgeschotelde probleem. Elnt Seijn heeft aansluitend de gekozen Course of Action van zijn syndicaat kort gepresenteerd.
Na de TDG was het tijd voor de laatste spreker van het symposium. Elnt Ulrik Sorensen (Danish Army) vertelde de deelnemers over zijn ervaringen als pelotonscommandant van het Deense tankpeloton binnen Task Force Helmand. Hij schetste het verloop van de ontplooiing van zijn peloton en de logistieke en tactische uitdagingen waar zijn peloton mee te maken kreeg. Zijn presentatie sloot af met een levendige vragenronde, waarin van Kolonel tot Luitenant vragen werden gesteld. Na het einde van de vragenronde was het moment gekomen voor de voorzitter om de sprekers te danken voor de interessante bijdragen en alle deelnemers uit te nodigen voor de borrel in de Grote Zaal. Daar werd nog een uur nageborreld.